Expoziție de suflet la Muzeul Județean de Istorie
Expoziția „Imaginar arhaic”, semnată de artistul Emil Pașcalău, a fost vernisată, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“, la sfârșitul săptămânii trecute. Expoziția rămâne deschisă publicului până la jumătatea lunii ianuarie 2020.
Lucrările expuse la Târgu Jiu reprezintă o chemare pentru o reîntoarcere la lumea satului și la rădăcinile ființei românești. „Prin expoziția de față, artistul Emil Pașcalău aduce în atenția privitorului o parte din lumea satului care l-a înconjurat în copilărie, satul ardelenesc, pe care și-l amintește dar, într-o oarecare măsură, îl și imaginează / transpune potrivit puterii de înțelegere a copilului de atunci. Chiar dacă ar putea părea o romanțare a perioadei respective, artistul își dorește, de fapt, o restaurare a acestui ”imaginar arhaic”. În demersul său, Pașcalău recurge la modalități clasice de exprimare artistică, dorind această expoziție și un fel de «reparare» – «manifest» față de arta contemporană conceptuală și estetică, susținând, în discursul său, și «recuperarea sufletului uman, a privitorului, din pământul pârjolit al teoriei esteticii contemporane», se arată într-un comunicat al Muzeului Județean.
„Îmi doresc ca privitorii să se poată întoarce în sinele lor“
Artistul Emil Pașcalău speră ca lucrările sale să fie pentru privitori un îndemn pentru a se întoarce la sinele lor: „Sunt prezentate peste 50 de desene, format A4, numai creion colorat pe hârtie, și în jur de 20 de lucrări în ulei. Predomină peisajul ardelenesc, în special în desene, din zona Munților Apuseni. La fel și în lucrările în ulei, peisajele sunt predominate, cu un melanj figurativ și compozițional. Mesajul expoziției este unul de suflet în primul rând. Cred că se adresează și minții, și sufletului. Îmi doresc ca privitorii să se poată întoarce în sinele lor și privind lucrările mele să-și pună întrebări legate de viață și de existență, de trecutul țării noastre, pentru că predomină în lucrările mele o nuanță tradițională, și în artă, dar și în imagistică. Mi-am dorit să întorc privitorul în filonul autentic românesc. La ora actuală, prin artă, dacă putem promova ceva care ține de cultura noastră, de tradițiile artistice ale țării noastre, probabil că putem să ne facem și altfel cunoscuți“.
Vasile Fuiorea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Târgu Jiu, a apreciat lucrările expuse în cadrul expoziției ca o reîntoarcere la izvoarele de inspirație: „Am fost impresionat de puritatea acestei picturi care se exprimă din natură, într-o vreme în care parcă artiștii au uitat să se aplece exact la izvorul acesta de inspirație maximă pe care îl dă proximitatea în care trăim. Se simte faptul că vine dintr-un areal al Transilvaniei în teme alese de artist“.
Date
-
Nov 25 2019 - Nov 25 2019
Curator
-
Vasile Fuiorea